Интересни факти за Филипините

  • Интересни факти за Филипините
    Интересни факти за Филипините

Вторият по големина архипелаг в света, Филипините, се състои от 7641 острова. Той е обичан заради над 36 000 км девствени бели плажове, но има какво да предложи на посетителите си повече от пясъчни ивици. От хаотичната си столица Манила и колониални градове до скитащи се острови и вулканични гледки, Филипините предлагат история, култура, природа и приключения. За да ви дадем по-добра представа за тази очарователна страна, ето седем интересни факта за Филипините.

Ако планирате пътуване до Филипините или просто сте заинтригувани за страната, ето 7 интересни факта:

1. Тук се намира най-дългата подземна река в света

Дълбоко под планинската верига Сейнт Пол на остров Палаван се намира националният парк подземна река Пуерта Принцеса. Създаден е преди милиони години, простирайки се на 24 километра под планините. Най-дългата плавателна подземна река, оттогава е част от световното наследство на ЮНЕСКО и е призната за едно от седемте чудеса на природата. Можете да посетите части от пещерната система, като влезете в пещерата от мястото, където реката достига до морето.

Интересни факти за Филипините
Снимка: pexels

2. В страната има над 175 езика

Във Филипините се говорят най-малко 175 езика и поне 171 от тях се считат за „живи“ езици. Въпреки това няма да имате проблеми да бъдете разбрани, тъй като повече от 52 милиона души говорят английски, което я прави петата по големина англоговоряща нация в света. Други езици включват тагалог, себуано, илокано, хилигайнон и биколано, както и четири племенни диалекта, за които не е известно да има живи говорещи.

Интересни факти за Филипините
Снимка: pexels

3. Може да се похвали с три от най-големите търговски центрове в света

Пазаруването е голяма работа във Филипините. Всъщност той може да се похвали с три от десетте най-големи търговски центъра в света: SM Megamall, SM North Edsa и SM Mall of Asia. Най-големият мол е SM North Edsa, измерващ внушителните 498 000 m2. Поставено в контекст, това е по-голямо от Ватикана. Ще намерите супермол в Quezon City, в Манила. Дори и да не сте самопровъзгласил се за шопахолик, все пак си струва пътуването, за да надникнете в небесната градина, симулираната река и кино комплекса.

4. Остров с повече вулкани, отколкото градове

Интересни факти за Филипините
Снимка: pexels

Камигуин е само 14 мили дълъг и 8,5 мили широк, но това е единственият остров на планетата с повече вулкани, отколкото градове. Той може да се похвали с повече вулкани на квадратен метър от който и да е остров на земята. Не се страхувайте обаче, вулканите са спящи от 50-те години на миналия век, така че няма нужда да го избягвате. Далеч от това, бълбукащите горещи извори, плажовете с бял пясък и веселите местни жители го правят популярно място за туристите.

5. Това е домът на първата азиатска баскетболна лига

Баскетболът е национална мания във Филипините. Смята се, че е започнала по време на американското колониално управление в началото на ХХ век, когато е въведена за първи път в системата на държавните училища като женска игра. Днес е навсякъде, от импровизирани обръчи по уличните ъгли до специални спортни центрове. Професионалната лига на Филипините е първата в Азия, а също и една от най-старите в света — на второ място след НБА.

6. Джиповете все още са най-популярният вид транспорт

Джиповете са синоним на Филипините. След Втората световна война американските войски оставят след себе си хиляди излишни джипове. Находчивите филипинци ги сглобяват и превръщат в транспортни средства, които могат да побират до 20 души наведнъж. Те са лесни за забелязване, обикновено боядисани в живи цветове с лозунги, изписани върху тях. Те бавно се премахват, за да се облекчат задръстванията в града, в полза на по-екологични алтернативи. Но все още има много по улиците, така че трябва да имате време да скочите на емблематична част от историята.

7. Националната птица е орелът маймунояд

Интересни факти за Филипините
Снимка: pexels

Филипинският орел е също, съвсем несправедливо, известен като орелът, който яде маймуни. Всъщност не яде маймуни, но плячката му не е съвсем нескромна по размер - прасета, змии и прилепи. С размах на крилата от около два метра не е трудно да се види как се справя с това. Освен това се смята за една от най-редките и най-мощни птици в света и убийството на такава идва на висока цена - 12 години затвор.