Пътеводител Филипини

Филипини
Пътуващите, които обичат плуването, трудно ще се отпуснат, тъй като идиличните плажни пътувания, вълнуващи приключения на острова и невероятни водолазни турове са в изобилие. Филипинските плажове също са сред най-добрите в света, независимо дали това е бял пясък, черен вулканичен пясък или дори розов пясък на някои места.
Освен известните си островни и плажни дестинации, страната предлага и други природни чудеса и дейности. Можете да опитате планински туризъм и трекинг приключения с невероятна гледка към море от облаци. Освен това има излети за водопади и разглеждане на забележителности до изкуствени оризови тераси, вековни исторически забележителности и архитектура.

Можете също да вземете своя избор от най-добрите фестивали във Филипините, които показват културата на местните жители и да изживеете най-уникалните пътувания с кулинарните изкошения, които ще ви накарат да жадувате за още филипинска храна.

Ако пътувате до Филипините скоро, този пътеводител има всичко, което трябва да знаете, за да планирате пътуването си.


Най-доброто време да отидете до Филипините
Най-доброто време да отидете до Филипините
Филипините имат два различни сезона, влажен и сух. Сухият сезон започва от ноември до юни - тези месеци се считат за най-доброто време за пътуване до повечето дестинации във Филипините.

Влажният сезон, от друга страна, е от юли до октомври. През това време средно девет тайфуна удрят Филипините и могат да причинят наводнения и свлачища в някои райони. Въпреки че не всички тайфуни достигат до сушата, обилните дъждове все още могат да повлияят на пътуването ви, така че не забравяйте да проверите прогнозите за времето.

Имайте предвид обаче, че не вали всеки ден, нито вали цял ден през влажния сезон, освен ако няма тайфун. Все още е най-добре да проверите прогнозата за времето за вашите филипински дестинации, когато планирате пътуване.


Януари до март | Идеални месеци за пътуване във Филипините
Най-доброто време да отидете до Филипините
Януари до март обикновено са идеалните месеци за пътуване до Филипините. Дори да има по-голям шанс за валежи, това са месеците в годината, когато температурата е по-хладна. Месец март също сигнализира за предстоящите празници и дългия уикенд на Страстната седмица (Великден).

Тези месеци подчертават и някои от най-големите и най-велики празници:

  • Провинция Аклан, където се намира остров Боракай, отбелязва празника на Ати-Атихан през втората седмица на януари. Проверете обиколките на Боракай за вашето островно бягство.
  • Силно очакваният ежегоден фестивал на синулозите в провинция Себу се празнува всяка трета неделя на януари.
  • Милиони поклоници се събират в Куапо, в град Манила, за да се присъединят към шествието по време на празника на Черния Назарянин на 9 януари. Проверете дейностите на Себу за вашето пътуване.
  • Лятната столица, град Багио, парадира с красиво украсени плувки с цветя по време на фестивала в Панагбенга през февруари. Проверете приключенията на Baguio, за да направите пътуването си по-забавно.
  • През седмицата (Великден) през март в цялата страна има религиозни дейности през цялата седмица, но по-точно в Пампанга.


Април до юни | Летен и пиков сезон във Филипините
Най-доброто време да отидете до Филипините
През това време нивата на температура и влажност са най-високи. Това са месеците, когато много курорти са напълно резервирани, цените са по-високи, а повечето туристически места във Филипините, особено плажовете, са пълни с посетители.

Имайте предвид, че слънцето е и най-силното от април до юни, така че са необходими предпазни мерки, когато прекарвате по-голямата част от времето под слънцето. Намажете слънцезащитен крем на всеки два часа, за да избегнете слънчево изгаряне. По време на Страстната седмица пътуващите отиват до следните популярни летни дестинации:
  • Естествените, живописни и скрити скъпоценни камъни на Палаван.
  • Белите плажове, кристално чистите води и екстремните водни спортове на Боракай.
  • Рай за сърфиране на La Union.
  • Тихите и спокойни води на Сиаргао.
  • Многобройните места за гмуркане в Батангас можете да опитате като гмуркане на Анилао.


Юли до октомври | Сезон на дъждове и извън пика във Филипините
Най-доброто време да отидете до Филипините
Обемът на валежите се увеличава от юли до август. Тези месеци се считат за най-влажните месеци, въпреки че това не означава непременно, че ще вали през целия ден.

Когато тайфуните ударят, по-голямата част от островите в страната са засегнати, което прави пътуванията из страната (в зависимост от мястото, където удари тайфунът) малко трудно. Очаквайте закъснения на полета и дори отмяна в някои случаи.

Полети до различни острови и плажни курорти са по-евтини през тези месеци. Отидете на плажа, насладете се на разходка с храна или посетете музеи и исторически места. Ето още няколко неща, които трябва да направите във Филипините през тези месеци:
  • Сърфирайте и скачайте на остров в Сиаргао.
  • Гледайте драматизацията на кръвния компакт между Сикатуна и Легазпи в Бохол по време на фестивала в Сандуго.
  • Уловете цветния фестивал на пагодите в Булакан.
  • Станете свидетели на уличните паради и танци във фестивала Кадаяван в град Давао.
  • Наблюдавайте парада на флювиите на Nuestra Señora Peñafrancia в град Нага.
  • Гледайте сложния и колоритен фестивал на MassKara в град Баколод.

Обърнете внимание, че за филипинците коледният или празничният сезон започва още през септември. Някои заведения дори биха започнали да украсяват магазините си с коледни орнаменти още на 1 септември.


Ноември до декември | Ваканционен сезон във Филипините
Най-доброто време да отидете до Филипините
Ноември бележи не само началото на сухия сезон, но и началото на дългия празничен календар във Филипините. Това са най-добрите месеци за посещение на филипинските градове заради нощните пазари, светлинни и звукови шоута и коледни базари.
Ноември до декември са най-добрите месеци за завършване и на празничното пазаруване, тъй като повечето молове са с разпродажби и при удължено работно време. Има обаче и други неща, които можете да направите:
  • Гледайте фестивала на Хигантес (гигантски хартиени фалшификати) в Ризал.
  • Оценявайте голямото коледно изживяване в Сан Фернандо, Пампанга и неговия фестивал на гигантски фенери.
  • Насладете се на студеното време и се възхищавайте на гледката към банауевите оризови тераси, докато отпивате гореща чаша чай или кафе в Бенгует.

Изборът на най-доброто време за посещение на Филипините зависи от това какъв вид дейност искате да направите. Посетете я в различно време, за да оцените всичко, което страната може да предложи.


География на Филипините
Най-доброто време да отидете до Филипините
Филипините са разделени на три островни групи: Luzon, Visayas и Mindanao. Преди да планирате пътуване до Филипините, важно е да знаете къде са избраните от вас дестинации, защото вашият транспорт, разписание и бюджет ще зависят силно от разстоянията между всяко място.

  • Лузон
Ако пътувате към Филипините, първата ви дестинация най-вероятно ще бъде Манила, филипинската столица, която се намира в Лузон. Повечето свързващи полети до други дестинации в страните продължават от Манила.

Островната група на Лузон включва и други големи острови и островни групи като Палаван, Батанес, Багуйо и Виган. Топ дейности в Лузон включват забележителности на града, приключения на плажа и някои екскурзии на остров.

  • Висаяс
Visayas се намира в централната част на Филипините. Себу е главният портал към други дестинации на Visayas. В Visayas е мястото, където можете да намерите и други дестинации като Боракай, Бохол, Илоило, Регион Негрос, Лейте и Сиквиор. Основните атракции и дейности във Висая са идилични плажове, приключения на открито и кулинарни пътувания.

  • Минданао
Минданао се намира в южната част на Филипините. Davao City е основният портал към други дестинации от тази островна група. Някои дестинации в Минданао включват Siargao, Camiguin, Zamboanga и Cagayan de Oro. Най-важните неща за вършене в Минданао включват приключения на открито, плажни ескапади и скачане на острови.
Като се има предвид броя и разнообразието от неща, които трябва да направите тук, попълването на маршрута ви за седмица или по - дълго, когато пътувате във Филипините, няма да е проблем. Всъщност трябва да дадете приоритет, за да гарантирате, че ще увеличите максимално пътуването си във Филипините.


Пристигане на летището в Манила: Какво трябва да знаете
Най-доброто време да отидете до Филипините
Както всеки столичен град, Манила може да бъде объркваща посетители които са там за първи път, като започнете с пристигането си на летището. Не помага, че международното летище в Манила, официално известно като международното летище Ниной Аквино (NAIA), има четири терминала, нито един от които не е свързан със система на метрото като други държави.

Въпреки това, сега има автобуси от точка до точка (P2P), на които можете да се качите за прехвърляне на летища или можете да резервирате такси или кола Grab чрез приложението Grab (като Uber), ако имате свързващи полети. Ето пропуск на тези четири терминала на летището:

  • NAIA терминал 1
Обслужва всички международни полети от и до Манила, с изключение на тези, осъществявани от авиокомпаниите в NAIA Terminal 2 и
NAIA Terminal 3.

  • NAIA терминал 2
Извършва вътрешни и международни полети на флаговите превозвачи на страната, Philippine Airlines и PAL Express. Този терминал е известен още като Столетен терминал за отбелязване на стогодишната декларация за независимост на Филипините.

  • NAIA терминал 3
Обслужва международни полети, изпълнявани от Cathay Pacific Air, AirAsia, Emirates Airline, Cebu Pacific Air, KLM Royal Dutch Airlines, Delta Air Lines, All Nippon Air и Singapore Airlines, както и всички вътрешни полети на Cebu Pacific Air. Разполага с транзитен салон (хотел на летището) и място за масаж.

  • NAIA терминал 4
Хоства вътрешни полети от CebGo, AirSwift и SkyJet. Някои полети на AirAsia тръгват и от тук, така че внимателно проверете билетите си.

Извън Манила: Международно летище Кларк

От Манила до Кларк са необходими два до три часа. Единият вариант е чрез услугата Premium P2P Bus Service. Една станция е на терминал 3 на NAIA (Пасай Сити, Php 350, еднопосочен), докато друга е в Северна EDSA МРТ станция / Тринома (Quezon City, Php 200-250, еднопосочен).

Можете също така да наемете услуга за наемане на кола от Кларк до Манила за по-удобен и частен транспорт.

  • Обмяна на валута и банкомати
Най-доброто време да отидете до Филипините
Във всички терминали на летището има чейнджъри, отворени 24 часа в денонощието, както в зоните за пристигане, така и в отпътуване. Има и банкомати, които приемат чуждестранни издадени карти, въпреки че таксата ще бъде начислена както от банкомата, така и от вашата банка.

  • Безплатна SIM карта
След като пристигнете на летищата в Манила, възползвайте се от безплатните SIM карти, дадени от големите телекомуникационни компании във Филипините: Globe и Smart. Можете да попълните кредита си в удобни магазини като 7-Eleven в цялата страна.

  • Транспорт до и от летищата в Манила
Всички летища в Манила имат таксиметрови стойки. Можете да получите купон такси (бяло), което се изпраща от персонала на летището и таксува фиксирана цена, или жълто такси, което измервана километър. И двете са по-скъпи от обикновените бели таксита, но сравнително по-безопасни за използване.

Има и совалкови автобуси, които ще ви отведат до най-близката метростанция (тарифата е на Php 20). Ако обаче за първи път се намирате във Филипините, предприемането на този маршрут не е толкова удобно, колкото да вземете такси до летището или да резервирате акредитирано такси / такси, да наемете услуги за наемане на автомобили в Манила или автомобил.

Най-добрият ви вариант, когато отидете до вашия хотел от летищата в Манила, е да резервирате чрез тези приложения за услуга за вземане на летището.

Как да обиколите Филипините
Най-доброто време да отидете до Филипините
Основният начин за обикаляне на Филипините е с автобуси, самолети и кораби / фериботи. Разходките с лодка са чудесни за къси разстояния; за навсякъде другаде се препоръчват полети.

В зависимост от това кога посещавате, можете да намерите много евтини полети във Филипините. Всъщност понякога е по-евтино да резервирате полет, отколкото ферибот. Най-големите самолетни превозвачи са Philippine Airlines, Cebu Pacific Air и AirAsia.

В малките градове основният начин на транспорт е с автобус, джип или триколка (като тайландския туктук или авто-рикшоу на Индия, но по-малки). Освен това големите градове ще имат таксиметрови таксита и приложението Grab. Само Манила има системата на метрото.


Какво да ядем във Филипините
Най-доброто време да отидете до Филипините
Филипинската храна е една от най-недооценените в Азия. Повечето чуждестранни посетители знаят какво да очакват от китайската, японската, индийската, тайландската и виетнамската храна, но са напълно непонятни за местната кухня на Филипините.

Филипинската кухня всъщност е една от най-разнообразните в света. Поради колониалното си минало, той оказва влияние от запад толкова, колкото има ориенталски корени. Имайте предвид обаче, че кухнята е тежка за месо и за вегетариански или вегански гости, пътуващи извън големите градове, може да е трудно да търсят ресторанти, предлагащи вегетариански или вегански възможности.

Ако сте за пръв път посетител във Филипините и нямате идея каква филипинска храна да опитате встрани от известното ястие с юфка с паничка, ето някои от най-добрите храни във Филипините, които трябва да опитате във вашата кулинарна екскурзия.


1. Adobo
Най-доброто време да отидете до Филипините
Adobo е популярно филипинско ястие и традиционно във филипинската кухня. Тя включва месо или морски дарове, приготвени в оцет, соев сос, чесън и черен пипер. Някои региони имат своя версия, като добавят повече съставки, но основният аромат остава същият.

Името adobo е дадено от испанците поради сходството с adobo или adobar, готварска практика, която също използва оцет и соев сос, коренни на Иберия. Счита се за неофициалното национално ястие на Филипините поради популярността му във всички региони.

2. Сисиг
Сисиг е любим пулутан (ордьоври), придружен от местна бира. Ястието е направено от нарязани части от свински глави и черния дроб. Добавят се лукът, нарязаните люти чушки, яйцата и каламанси. Обикновено се сервира в лъскави чинии.

Това апетитно ястие произхожда от Пампанга, кулинарната столица на Филипините. Днес са налични стотици сисиг вариации като риба тон, калмари, риба тон, млечни рибки и миди. Ако търсите вегетарианска версия на Sisig, някои ресторанти обслужват гъби и тофу сисиг. Прочетете повече за това в нашия пътеводител за Пампанга.

3. Лехон
Най-доброто време да отидете до Филипините
Филипинско парти не е пълно без центъра на купона, лехон. Лехон е прасещо кърмаче, изпечено до съвършенство. Цялото прасе е нанизано на голяма бамбукова пръчка и изплюто на печено върху горящ въглен.

Прасето се пече с часове с случайно бастиране и се сервира с местен сос. Една от най-известните храни във Филипините, лехонът е задължителен опит за всеки, който идва в страната. Най-добрият лехон във Филипините е от Себу, прочетете нашия пътеводител до Себу, за да научите повече за него.

4. Синиганг
Sinigang е филипинска супа или яхния, характеризираща се със своя кисел и пикантен бульон. Класическо филипинско ястие, sinigang е ястието, което филипинските деца питат майките си дали са болни. Киселият вкус е от използването на тамаринд за овкусяване на бульона.

Тази традиционна храна във Филипините се е развила толкова много, че в наши дни се използват няколко алтернативи за тамаринд. Тя включва гуава, манго, камия, сантол и дори диня.

5. Калдерета
Caldereta е друго класическо филипинско ястие и яхния. Това пикантно ястие се приготвя първоначално с козе месо, но говеждо, пилешко или свинско месо също може да се използва в наши дни.

Доматеният сос, черният дроб, зеленчуците, чушките и сиренето се добавят към месото. Името на ястието произлиза от испанската дума калдера или казан на английски.

6. Хрупкав пата
Хрупкавите пата или свински кокалчета са известни филипински ястия със свинско месо и сред любимите в семейните вечери на филипински.

Това ястие се приготвя чрез варене на цели свински джолан с подправки за 2-3 часа или докато месото омекне. След това се замразява за една нощ с друга партида подправки и след това се пържи, докато кожата е хрупкава.

7. Пиле Инасал
Най-доброто време да отидете до Филипините
Пилешко инсал е пиле на грил, мариновано в оцет, каламанси и анатово масло. Това вкусно ястие идва от Bacolod и е популяризирано от няколко вериги ресторанти около Филипините. Вижте нашия пътеводител до Bacolod, за да разберете къде можете да опитате най-добрия инкасаж за пиле във Филипините.

8. Dinuguan
Името dinuguan произлиза от думата "дълго" или кръв, оттук думата dinuguan означава "да се задушава с кръв." Той е направен от кръв от свиня и карантия.

Dinuguan е подобен на ирландския черен пудинг, само че е яхния вместо наденица. Освен, че се яде с ориз, филипинците го сдвояват и с пътуваща оризова торта).

9. Риба Кинилов
Рибният кинилов е севичето на Филипините. Изработено от сурова риба, това апетитно ястие се денатурира с помощта на оцет като основна съставка. За ароматизацията се добавят лук, джинджифил, люти чушки, черни чушки и каламанси.

Популярната риба, използвана за кинилав, включва жълтофиня риба тон, скумрии и мергели.

10. Хало-хало
Най-доброто време да отидете до Филипините
Хало-хало е любима филипинска закуска. Тази студена закуска и десерт се състои от натрошен лед, изпарено мляко и различни съставки като боб, желета, перли от тапиока, смесени плодове, лече флан, лилав ям и дори сладолед.

Хало-хало е изключително популярен, особено през летните месеци, за да се предпази от топлината. Можете да намерите много щандове за храна, продаващи хало-хало в квартала.

11. Тахо
Тахо (соев пудинг) е популярна улична храна във Филипините. Тази здравословна закуска е направена от мек тофу, карамелизирана кафява захар и перли от тапиока. Това е комфортна храна, която можете да закупите от улични педали навсякъде в страната.

12. Балут
Adobo е популярно филипинско ястие и процес на готвене във филипинската кухня. Тя включва месо или морски дарове, приготвени в оцет, соев сос, чесън и черен пипер. Някои региони имат своя версия, като добавят повече съставки, но основният аромат остава същият.

Името adobo е дадено от испанците поради сходството с adobo или adobar, готварска практика, която също използва оцет и соев сос, коренни на Иберия. Счита се за неофициалното национално ястие на Филипините поради популярността му във всички региони.


Често задавани въпроси относно Филипинското пътуване
Най-доброто време да отидете до Филипините
След като знаете кои дестинации трябва да добавите към пътуването си до Филипините, обърнете внимание на тези полезни съвети:

Безопасно ли е да посетите Филипините?

  • Като цяло, да. Въпреки това има някои области в Минданао, които са най-добре избягвани от чуждестранни пътници поради политическата нестабилност в региона.


Как се наричат ​​филипинските граждани?

  • Наричат ​​ни филипинци (а не филипини).


Какви езици се говорят във Филипините?

  • Филипините имат два официални езика: английски и филипински. Това улеснява пътниците да се придвижват, тъй като английският език се разбира широко и се говори.
Докато испанският е бил официалният език на страната през 19 и началото на 20 век, само много малък процент от населението го говори или разбира.
Много думи обаче произхождат от испански. Във Филипините се говорят около 180 езика (и диалекти), 12 от които се използват от поне един милион души.

Имам ли нужда от виза, за да посетя Филипините?

  • Притежателите на паспорти от която и да е държава, с изключение на следните, или не се нуждаят от виза, или могат да плащат за виза при пристигане:

    • Афганистан
    • Албания
    • Алжир
    • Армения
    • Азербайджан
    • Бангладеш
    • Беларус
    • Босна и Херцеговина
    • Китай
    • Куба
    • Египет
    • Грузия
    • Индия
    • Иран
    • Ирак
    • Йордания
    • Косово
    • Ливан
    • Либия
    • Македония
    • Молдова
    • Черна гора
    • Науру
    • Нигерия
    • Северна Корея
    • Пакистан
    • Палестина
    • Сиера Леоне
    • Сърбия
    • Сомалия
    • Южен Судан
    • Шри Ланка
    • Судан
    • Сирия
    • Тайван (трябва да кандидатстват за ETA онлайн)
    • Източен Тимор
    • Украйна
    • Йемен
Ако не сте сигурни, проверете два пъти в посолството си.


Има ли Wifi широко достъпна в цялата страна?

  • Повечето хотели, хостели и къщи за гости в големите градове биха имали WiFi свързаност, но качеството на връзката варира значително, в зависимост от местоположението. Можете да използвате данни, но имайте предвид, че на много острови сигналът може да е слаб до несъществуващ.


Мога ли да използвам кредитната си карта?

  • Кеш все още е крал във Филипините. Можете да използвате кредитни карти в търговски центрове и ресторанти в големите градове, но след като излезете от големите градове и особено на островите, кредитните карти обикновено не се приемат.
Преди да напуснете Манила или други големи градове, не забравяйте да придобиете достатъчно пари. Много дестинации имат банкомати и чейнджъри, но проверете преди да тръгнете.


Порт към най-добрите острови във Филипините
Най-доброто време да отидете до Филипините

Островната провинция Палаван определено заслужава титлата си като един от най-красивите острови в света и едно от най-добрите места за посещение във Филипините. Ще се убедите сами, след като отидете на остров, скачайки в Палаван.

Ще видите красиви прахообразни, бели пясъчни плажове, кристално чисти води, извисяващи се варовици, скрити лагуни и дори сафари.

Пуерто Принца, столицата на Палаван, често е първото място, на което пътуват пътуващите, тъй като има чести и достъпни полети от и до Манила и Себу. Градът е мястото за прескачане на скачащите острови на Honda Bay, обиколки на подземната река и няколко дестинации Палаван като Ел Нидо и Сан Висенте.
Корон е друга много популярна дестинация в Палаван. Има директни полети и лодки от Манила до Корон (през летище Busuanga, на час от самото градче на Корон), което го прави възможна първа дестинация за крака на Палаван на вашия филипински маршрут.

Ако се занимавате с водни дейности, Coron е бягството, което може да търсите. Той е известен най-вече с гмуркане с крушки и гмуркане с шнорхел, островните скачания към скрити лагуни, заобиколени от извисяващи се варовикови скали, и емблематичното езеро Каянган.

Корон е най-доброто място за гмуркане с крушки, тъй като под водите му има шепа потънали кораби, някои от които са достатъчно големи, за да бъдат проучени вътре, докато някои са достатъчно плитки, за да бъдат видени от шноркери. Не сте сертифициран водолаз? Не се притеснявайте, тъй като магазините за гмуркане в Корон имат и дейности „Открийте скуба“, и за не-водолази.
Ел Нидо е друга добре позната дестинация в Палаван. Градът се трансформира през годините от един, който няма дори банкомат и денонощен ток, в популярна ваканционна дестинация.

В Ел Нидо има редовни островни скачащи пътувания, които ви отвеждат до различни острови и плажове като Скрития плаж, Голямата лагуна, Малката лагуна, Скритата лагуна, Парадайз Бийч и Плаж Натнат.

Когато посещавате El Nido, можете да избирате от обиколка A, обиколка B, обиколка C или тур D по време на посещението си, тъй като операторите предлагат много сходни цени. Освен това имате възможност да наемете лодка с водач и лодкар, за да персонализирате пътуването си.
Остров Боракай | Тропически рай
Боракай се превърна в популярна дестинация както за местни, така и за чуждестранни пътешественици заради фините си, бели пясъчни плажове, комбинацията от атмосфера на партита и семейството, многобройните места за настаняване в различни бюджети.

Гледането на залези може да е клиширано за някои, но залезът в Боракай определено е един от най-добрите, които ще видите в страната. Силуетът на платноходки, сенките на хората, които вървят по брега, и небето, превръщащо се от синьо в огнено червено и в бледо оранжево, е изображение, което няма да забравите бързо.
Ето защо луксозната обиколка на яхтен круиз е задължителен опит на острова. Можете също да опитате и други забавни дейности в Белия плаж на Боракай като уейкборд, парашут, параходно плаване, качване на гребла, каране на каска, каране на лодка, каране на банани и опит на джет ски.

Повечето места за настаняване в Боракай са на плажовете, наречени Станция 1, Станция 2 и Гара 3. Въпреки това лесно можете да посетите другите плажове там по време на престоя си. Плажът Пука, например, може да няма пясък толкова фин, колкото в Станция 1, но ако отидете достатъчно рано, можете да избегнете тълпите и да си почивате час-два до плажа.

Плажът Булабог се превръща в популярна дестинация за кайтсърфисти. Ветровете тук са достатъчно силни за тези, които искат да опитат нещо ново или искат да подобрят уменията си. Има редица магазини, които предлагат уроци и предлагат съоръжения за наем също.

В Боракай ще имате много възможности, що се отнася до храната, тъй като има пазари, бюджетни ресторанти, западна храна, бюфети и барове, които се грижат за различни видове вкусове. Има забавни дейности като пъб Боракай също обхожда! Наистина, Боракай е дестинацията, ако искате малко от всичко на едно място.
Себу | Острови, гмуркане, исторически обекти и др
Провинция Себу е друго популярно място за посещение както за местните жители, така и за чужденците поради разнообразието от природни, исторически и културни забележителности, които предлага.

Остров Бантаян и остров Малапаскуа на север са известни плажни дестинации в Себу заради девствените си плажове и небесносини води. Посетителите обикновено комбинират пътуване до тези две дестинации. И двата острова осигуряват уютна обстановка, ако искате просто да прекарате целия ден в релакс.

Малапаскуа е най-известна със своите млечни акули. Това е единственото място в света, където те могат да бъдат видени последователно почти всеки ден.

Остров Бантаян, от друга страна, е по-скоро за плаване на плажа и шнорхелинг. Има здрава коралова градина, която можете да разгледате и дълга брегова ивица от бели пясъчни плажове.

Уверете се, че отидете и на юг от Себу, и включете Moalboal във вашия филипински маршрут. Това е мястото, където трябва да бъдете, ако искате да изпитате известната обиколка за пускане на сардина. Да видите стотиците хиляди сардини да плуват под вас (или над вас, ако решите да се гмуркате) определено е страхотно изживяване, уникално за Себу.

Задължително опитайте по време на посещението си в Себу е забавното каньонерско изживяване, което можете да опитате. Това е дейност за изпомпване на адреналин, при която скачате в басейн с вода от около 25 метра височина. Ще стигнете и до поход и да се насладите на умерени туристически дейности и да се потопите в лазурните води на водопад Кавасан.

Други интересни места в провинция Себу включват туризъм на връх Osmeña, походи до водопад Tumalog, разходка в плажа Tingko, плажа Lambug и плажа Basdaku, само за да назовем няколко.
Сити Себу, столицата на провинция Себу, е космополитен и развит. Можете да се присъедините към историческа обиколка в Себу, която ще ви отведе до сайтове като Magellan's Cross, както и стари църкви и музеи, между другото. Има разнообразие от ресторанти, предлагащи местна и интернационална храна.

Ако сте месоядец, никога не пропускайте прочутия лехон (кърмене на прасета), който Антъни Бурдейн нарече „най-доброто прасе досега“. Има безброй барове и търговски центрове и за забавление.

Куин Сити на юг има второто натоварено летище във Филипините, разположено в Мактан, летящо до 25 вътрешни и 22 международни дестинации. От тук най-добрите плажове в Себу са лесно достъпни с частен транспорт и обществени автобуси.

Имате и няколко възможности, когато става дума за настаняване, независимо дали искате да се разпилявате или да се придържате към строг бюджет.

Бохол | Селски и островни турове
Най-доброто време да отидете до Филипините
Остров Бохол е друго, което трябва да включите във вашия филипински маршрут. Можете да направите еднодневна обиколка на Бохол в провинцията, но защо да прекарате само един ден в едно от най-красивите места за посещение във Филипините?

Бохол има много плажове и дейности за тези, които искат да видят повече от региона. Не забравяйте да разгледате остров Panglao, за да направите пътуването си по-забавно и вълнуващо! Започнете пътуването си, като изпробвате дейности на Alona Beach, като муха на риба, НЛО, парашут, разходка с банан и много други.

Пътуване до Бохол е непълно, без да проверявате пътуванията до Chocolate Hills. Тези зелени хълмове, които стават кафяви през летните месеци, ще ви напомнят за целувките на Хершей, оттук и името. Гледката беше засегната от голямото земетресение през 2015 г., но оттогава тя е възстановена.

Друго, което трябва да се види, е кацалката, мъничък примат (около 3,5 до 6 инча) с огромни очи, които могат да се намерят само в Югоизточна Азия. Можете да посетите светилища на тарси в Бохол, където можете да видите тези мънички и сладки същества (въпреки това не ги задържайте и не ги докосвайте).

Докато сте в Бохол, опитайте с круиз по река Лобок. Той ви предоставя релаксиращ и живописен начин да видите провинцията, докато се угощавате с филипинска кухня и сте серена от местни изпълнители.

Бохол има и реликви от испански колониални времена; ще видите редица стари църкви, които ви предоставят представа за историческото и културното наследство на провинцията. Докато някои от тези църкви бяха напълно разрушени по време на земетресението през 2015 г., повечето от тях вече са възстановени, включително църквата Баклаон.

Тези дестинации са само някои от най-добрите места за посещение във Филипините. Страната има много повече, за да предложи на пътниците с различни бюджети и предпочитания за своето пътуване.




Забележителности във Филипини
Прочети повече тук: