Вашата оценка 3.43 от 7 гласа

Филипини

Филипини, островна страна от Югоизточна Азия в западната част на Тихия океан. Това е архипелаг, състоящ се от около 7 100 острова и островчета, разположени на около 500 мили (800 км) край бреговете на Виетнам. Манила е столицата, но наблизо град Кейзън е най-населеният град на страната. И двете са част от региона на столицата (Metro Manila), разположен на Лузон, най-големият остров. Вторият по големина остров на Филипините е Минданао, на югоизток.
Филипините получават името си от Филип II, който беше крал на Испания по време на испанската колонизация на островите през 16 век. Тъй като е бил под испанско управление 333 години и под опека на САЩ още 48 години, Филипините имат много културни сродства със Запада. Това е например втората най-населена азиатска държава (след Индия) с английски език като официален език и една от само две предимно римокатолически държави в Азия (другата е Източен Тимор). Въпреки известността на подобни англоевропейски културни характеристики, народите на Филипините са азиатски по съзнание и стремеж.

Страната беше обхваната от политически сътресения през последната четвърт на 20 век. След като издържа повече от десетилетие на авторитарно управление при прес. Фердинанд Маркос, широко популярното движение People People през 1986 г. води безкръвно въстание срещу режима. Конфронтацията доведе не само до прокуждането и изгнанието на Маркос, но и до възстановяването на демократичното управление във Филипините
Съвременните филипинци продължават да се борят с общество, което е пълно с парадокси, като може би най-очевидното е наличието на изключително богатство наред с огромната бедност. Богат на ресурси, Филипините имат потенциал да изграждат силна индустриална икономика, но страната остава до голяма степен селскостопанска. Особено към края на 20 век, бързата индустриална експанзия беше подтикната от високата степен на вътрешни и чуждестранни инвестиции. Този растеж обаче едновременно допринесе за сериозно влошаване на околната среда. Филипините също се изявяват като регионален лидер в образованието през края на 20-ти век, с добре изградена обществена училищна и университетска система, а до началото на 21 век страната има една от най-високите нива на грамотност в Азия.



География

Филипинският архипелаг е ограничен от Филипинско море на изток, Селебено море на юг, Сулуско море на югозапад и Южнокитайско море на запад и север. Островите се разпростират във формата на триъгълник, като тези на юг от Палаван, архипелага Сулу и остров Минданао очертават (съответно от запад на изток) южната му основа, а Батановите острови на север от Лузон образуват върха си , Архипелагът се простира на около 1150 мили (1850 км) от север на юг, а най-широкият му изток-запад, в южната му основа, е около 700 мили (1130 км). Остров Тайван се намира на север от групата Батан, малайзийската част на остров Борнео е на юг от Палаван, а източните острови на Индонезия се намират на юг и югоизток от Минданао. Само около две пети от островите и островчетата имат имена, а само около 350 имат площ от 1 квадратна миля (2,6 квадратни км) или повече. Големите острови попадат в три групи: (1) групата на Лузон на север и запад, състояща се от Лузон, Миндоро и Палаван, (2) групата „Висай“ в центъра, състояща се от Бохол, Себу, Лейте, Масбат, Негрос , Панай и Самар и (3) Минданао на юг.


Климат

Климатът на Филипините е тропически и силно мусонен (т.е. влажно-сух). По принцип дъждовните ветрове духат от югозапад от приблизително май до октомври, а по-сухите ветрове идват от североизток от ноември до февруари. По този начин температурите остават относително постоянни от север на юг през годината, а сезоните се състоят от периоди на влажно и сухо. В цялата страна обаче има значителни разлики в честотата и количеството на валежите. Западните брегове, обърнати към Южнокитайско море, имат най-забележимите сухи и влажни сезони. Сухият сезон обикновено започва през декември и завършва през май, като първите три месеца са хладни, а вторите три горещи; останалата част от годината представлява сезона на мокрите. Сухият сезон се съкращава прогресивно на изток, докато престане да настъпва. През влажния сезон валежите са обилни във всички части на архипелага, с изключение на район, който се простира на юг през центъра на групата Висаян до централния Минданао и след това на югозапад през архипелага Сулу; дъждът е най-силен по източните брегове, обърнати към Тихия океан.

От юни до декември тропическите циклони (тайфуни) често поразяват Филипините. Повечето от тези бури идват от югоизток, като честотата им се увеличава като цяло от юг на север; в някои години броят на циклоните достига 25 или повече. Тайфуните са най-тежки в Самара, Лейте, южния централен Лусон и Батановите острови и, придружени от наводнения или силни ветрове, могат да причинят голяма загуба на живот и имущество. Минданао обикновено е свободен от такива бури.

Ноември до февруари представлява най-благоприятният сезон; въздухът е хладен и ободряващ през нощта, а дните са приятни и слънчеви. По време на горещата част от сухия сезон на повечето места - особено в градовете Себу, Давао и Манила - температурата понякога се повишава до 38 ° C. Като цяло температурите спадат с надморската височина, а градовете и градовете, разположени на по-високите нива - като Багио в северния Лусон, Мажайяй и Любан на юг от Манила и Малайбай в централния Минданао - изпитват приятен климат през цялата година; Понякога температурата на тези места се понижава близо до 4 ° C.

 

Допълнителна Информация
Забележителности
Филипините отдавна се смятат за топ туристическа дестинация от хора по целия свят. Не само че има изобилие от красиви плажове и живописни места, на които хората могат да се насладят, но също така има богата култура и история, които всеки ще намери за интересни.

Днес Филипините се превърнаха в топящ се съд на различни култури и историческите му забележителности играха основна роля в туристическата индустрия на страната.


Кухня
Филипинците обожават храната, особено обяда си, сервиран върху бананов лист. Манила е едно от достъпните места, където да се наслаждавате на тайландска, японска, китайска, френска и италианска храна. Доброто обслужване и красивата обстановка правят Манила подходящо място, където можете да хапнете и пийнете на спокойствие

Сувенири и подаръци
Манила заслужава първото място за най-добрият град за пазаруване в Азия заради перфектните услуги, които се предлагат в модерните и впечатляващи молове. Всеки от моловете има интересна архитектура и предлага забележителни гледки към залива на филипинската столица. SM Mall of Asia е сред най-големите молове в Азия. Там има повече от 100 магазина и няколко ресторанта скрити под огромен покрив. Можете да намерите както местни, така и международни марки. Грийнхилс (Greenhills) Смята се за основният пазар в Манила. Има множество хора, с които да се пазарите за стоките, особено за перлите и бижутата. Цените се договарят, така че се подгответе за пазарлъци. Дивизориа (Divisoria) Известният пазар за стоки на едро е уникално място, на което можете да пазарувате дрехи, бижута и потреби за дома. Всякакви магазини, от такива с висока мода до малки, в които ще трябва да се пазарите, може да намерите в Ayala Center, разположен в централната част на Макати (Makati). Shangri-La Plaza Това е един от най-добрите луксозни молове със забележително отворено пространство от осем етажа, на които можете да намерите множество международни марки. Magallanes Centre Тук ще намерите велосипеди и екипировка за голф Пазарът San Andres е известен с плодовете си, а Seaside – с морската си храна. La Porcelana и V.M. Antiques в Ермита (Ermita), галерията Chang Rong Antique в Имтрамурос и Tawalisi в Макати са популярни заради антиките си.

Работно време на магазините
Магазините са отворени от 10.00 до 22.00 часа, моловете затварят в 21.00 - 22.00 часа. По-малките магазини затварят по обяд от 12.00 до 14.00 часа. Разбира се, има и денонощни магазини. Моловете са отворени през неделите и по празниците.

Посолство
Република България няма свое посолство в столицата Манила. Обслужващо е посолството в Ханой, Виетнам. Посолство на Република България в Ханой Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box 10 Тел.: +844 3845 2908 Факс: +844 3846 0856 Работно време на консулската служба: По - Пт, 9:00 -12:00 ч. Е-mail: Embassy.Hanoi@mfa.bg Website: www.mfa.bg/embassies/vietnam За България е акредитирано посолството на Филипините в Будапеща. Посолство на Република Филипини в Будапеща Адрес: Gabor Aron Utca 58, 1026 Budapest, Hungary Тел.: +36 1 391 4300 Факс: +36 1 200 6628 E-mail: pe.bucharest@dfa.gov.ph; phbuda@mail.datanet.hu